SKŁADNIKI:
Ciasto:
60 dag mąki, 30 dag KASI, 1 jajko, 4 żółtka, 16 dag cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia KASIA, szczypta soli
Masa:
3 duże, słodkie, bezpestkowe pomarańcze, 1 cytryna, 40 dag cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
- Ciasto przenieść do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podwinąć do góry.
- Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Pomarańcze na cytrynę wyszorować dokładnie szczoteczką, opłukać i sparzyć. Przekroić na pół i usunąć pestki, gdyby jakieś były.
- Owoce wraz ze skórką zemleć w maszynie do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
- Masę pomarańczowo-cytrynową przełożyć do garnka, dodać cukier puder i smażyć na małym ogniu stale mieszając do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.
- Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Udekorować.
Źródło: https://niebonatalerzu.pl/ , www.mojewypieki.com