Mazurek pomarańczowy

SKŁADNIKI:

Ciasto:

60 dag mąki, 30 dag KASI, 1 jajko, 4 żółtka, 16 dag cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia KASIA, szczypta soli

Masa:

3 duże, słodkie, bezpestkowe pomarańcze, 1 cytryna, 40 dag cukru pudru

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
  3. Ciasto przenieść do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podwinąć do góry.
  4. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  5. Pomarańcze na cytrynę wyszorować dokładnie szczoteczką, opłukać i sparzyć. Przekroić na pół i usunąć pestki, gdyby jakieś były.
  6. Owoce wraz ze skórką zemleć w maszynie do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
  7. Masę pomarańczowo-cytrynową przełożyć do garnka, dodać cukier puder i smażyć na małym ogniu stale mieszając do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.
  8. Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Udekorować.

Źródło: https://niebonatalerzu.pl/ , www.mojewypieki.com