Piernik

SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 1 i 1/2 kostki KASI, 3 jajka, 3 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki kakao, 2 łyżki sody oczyszczonej, 5 dag rodzynek, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, przyprawa do pierników, KASIA do posmarowania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mąkę wymieszać z sodą oraz kakao i przesiać do dużej miski.
  2. KASIĘ utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucierania wbijać po jednym żółtku.
  3. Dodać powidła, mleko, porcjami wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Na końcu dodać rodzynki i posiekane orzechy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszać.
  4. Przelać do dużej, prostokątnej formy wysmarowanej KASIĄ i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  5. Zimny piernik można polać polewą czekoladową.

piernik

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/