Ciasto toffi

SKŁADNIKI:

Ciasto:

50dag mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 15dag miodu, 1/2 kostki KASI, 2 jajka, 1 opakowanie cukru waniliowego KASIA, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Krem śmietankowy:

1/2l śmietany (36%), 3 łyżeczki żelatyny

 

Polewa:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

 

Do dekoracji:

10dag posiekanych orzechów włoskich

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
  2. Dwie, identyczne, prostokątne formy posmarować KASIĄ i wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200.
  4. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny.
  5. Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
  6. Kremem śmietankowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.
  7. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko (toffi). Posypać posiekanymi orzechami.

Źródło: https://babeczka.zuzka.pl/ , www.mojewypieki.com