Babka herbaciana

SKŁADNIKI:

Ciasto:

25dag mąki, 10dag cukru, 8dag KASI, 2 żółtka, 1 szklanka mocnej herbaty, 8 dag rodzynek, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia KASIA, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, szczypta soli

Lukier:

12dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wody, KASIA i tarta bułka do formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut.
  2. KASIĘ utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  3. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do babkowej formy posmarowanej KASIĄ i posypanej bułką tartą. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180.
  5. Zimną babkę pokryć lukrem sporządzonym ze składników.

babka herb

Źródło: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/