,,Dymek” z pianą i truskawkami

SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 szklanki mąki, 6 żółtek, 1 i 1/2 kostki KASI, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 opakowania proszku do pieczenia KASIA,

Wierzch:

6 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 3łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 3/4-1kg truskawek, KASIA do posmarowania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mąkę przesiekać z KASIĄ, dodać żółtka, proszek, cukier puder. Zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta włożyć do  zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałym ciastem wylepić spód tortownicy.
  2. Truskawki dokładnie opłukać osączyć, oczyścić z szypułek. Pokroić na połówki i układać na cieście. Oprószyć lekko kakao.
  3. Białka ubić z cukrem sztywną pianę, dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  4. Ciasto wyjęte z zamrażarki, podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć  ,,na pazurkach” na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
  5. Piec 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

dymek

Źródło: http://podrozwkulinaria.pl/