SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki, 6 żółtek, 1 i 1/2 kostki KASI, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 opakowania proszku do pieczenia KASIA,
Wierzch:
6 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 3łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 3/4-1kg truskawek, KASIA do posmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mąkę przesiekać z KASIĄ, dodać żółtka, proszek, cukier puder. Zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałym ciastem wylepić spód tortownicy.
- Truskawki dokładnie opłukać osączyć, oczyścić z szypułek. Pokroić na połówki i układać na cieście. Oprószyć lekko kakao.
- Białka ubić z cukrem sztywną pianę, dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Ciasto wyjęte z zamrażarki, podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć ,,na pazurkach” na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
- Piec 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
Źródło: http://podrozwkulinaria.pl/